Varlığımızın en önemli kaynaklarından biri tarımdır. Tarım deyince akla ilk gelen, kırsal kesimin ekonomisini ayakta tutan kadındır. Dünya gıda üretiminin %80-90’nını küçük işletmeler gerçekleştirmekte. Yerel aile işletmeleri; geleneksel gıda ürünlerinin üretimine ve korunmasına yardımcı olurken, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye, tarımsal üretimin artmasına ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanılmasına katkı sunarlar.
Tohumu toprağa atan, fidan yapan, ürettiği ile ailesini ve çevresini doyuran kadın; üretkenliği ve becerisi ile de ürünleri çeşitli şekilde sofralara sunar.
Küçük aile işletmelerinin belkemiği olan kadınlar, ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. Kadınlar üretimin yanında, ev işleri gibi birçok işi de bir arada yürüterek ağır yük altındadır.
Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta var olmalarına katkı sunacak, aynı zamanda ihtiyaçlarını karşılayacak, yaşam kalitesini yükseltecek ve söz sahibi olmasını mümkün kılacak olan kooperatifleşme ile toplumdaki rolleri güçlenecektir.
Ailesi ve çevresi için üretim yapan kadının daha fazla üretim kabiliyetine sahip olup bunları ekonomik değere dönüştürmesi, kooperatif aracılığı ile daha kolay olacaktır. Kooperatiflerin sürdürülebilirliği için, kooperatiflerin kurulumundan pazarlama sürecine kadarki tüm altyapısının sağlam olması için, kadınların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde olabilecek hayal kırıklıkları, kooperatiflere karşı olumsuz bakış açısı yaratır. Kooperatiflerin kurulması ile kırsal kalkınmanın itici gücü olan kooperatifler, gerçek anlamıyla hayata geçecektir.
Üretimden vazgeçmeyen, toprağına sahip çıkan tüm kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlu olsun.